U dugoj povijesti Zagreba do sada su samo dvije žene obnašale gradonačelničku dužnost, Marina Matulović-Dropulić od 1996. do 2000. i Vlasta Pavić od 2002. do 2005.
Od Janka Kamaufa do Branka Mikše nije bilo gradonačelnice, iako je u tom periodu bilo sjajnih gradonačelnika, a neki su poput Većeslava Holjevca otvorili put europskom Zagrebu, kojeg je Milan Bandić postavio na kartu Europe kao modernog i prosperitetnog grada.
Danas kada slušamo nemušta obećanja gradonačelničkih kandidata, od ljevice do desnice, vrijeme je da jedna sposobna žena, s mnogo iskustva, poput Jelene Pavičić Vukičević dobije priliku voditi grad.
U svim dosadašnjim nastupima nije davala lažna obećanja, nije sipala prazne fraze. A upravo to slušamo iz dana u dan od kandidata koji će, valjda poput Supermena, učiniti iz Zagreba čudo.
Jelena Pavičić Vukičević naučila je da čuda nema, pogotovo ne kada se vodi jedan veliki grad.
To je ozbiljan posao koji iziskuje dobar tim, viziju, ali i sposobnost rješavanja problema, od malih do krupnih.
Zagreb uostalom u ovom trenutku ima od ekipe koja ga je do sada vodila razrađenu viziju kako dalje, koji su prioriteti i koji konkretni poslovi čekaju na realizaciju.
U sam finiš gradonačelničke bitke Jelena Pavičić Vukičević ulazi i s kapitalom iz prošlosti, iz Bandićevog vremena, a to se prije svega odnosi na socijalni pristup građanima koji žive u Zagrebu.
Upravo po tome Zagreb je otišao nekoliko koraka naprijed u odnosu na druge hrvatske gradove.
Besplatni udžbenici za djecu, dodaci na niske mirovine, povoljna cijena prijevoza do raznih oblika financiranja onih kojima je to najpotrebnije. Izdvajanje značajnih sredstava za udruge, financiranje kulturnih programa.
To je konkretni život i to građani očekuju da se nastavi. Od svih mogućih kandidata koji bi željeli u fotelju gradonačelnika ništa oko toga nismo čuli.
Zato bi u danima koji dolaze Jelena Pavičić Vukičević trebala građanima jasno poručiti da sve ostaje kao što je bilo do sada i da se neće ukinuti niti jedno pravo koje su imali.
Građani moraju znati da bi ih kao gradonačelnica i dalje podržavala kako bi imali isti standard kao što su imali do sada.
I da može biti samo bolje i više, a ne manje.
Za druge kandidate nije baš sigurno da bi zadržali sva prava koja sada ostvaruju Zagrepčani.
Pa i zato, zbog te socijalne osjetljivosti koju je sve ove godine iskazala i Jelena Pavičić Vukičević, vrijeme je da Zagreb dobije gradonačelnicu, kojoj program nisu fraze, već rješavanje životnih problema svih građana glavnog hrvatskog grada, s naglaskom da se pomogne onima koji najmanje imaju.