Cjepiva za koronu u Hrvatskoj nema, a kako stoje stvari teško da će ga i u budućnosti biti dovoljno.
AstraZeneca stalno smanjuje isporuku cjepiva za EU, a ono što dolazi od Pfizera i Moderne nije dovoljno da se procijepi stanovništvo.
Pogotovo ne do Uskrsa, kako su optimistično najavljivali hrvatski dužnosnici.
A ako se nastavi kao do sada, neće cjepiva biti ni do ljeta u dovoljnim količinama, što može ugroziti i turističku sezonu.
I dok taj problem danima stavljamo pod tepih, lutajući oko odluke za kupnju ruskog Sputnika, sada iz Bruxellesa čujemo da je hrvatski cilj ući u Schengen do 2024., a zaboravlja se da je i to trebalo biti daleko prije.
Očito, u Bruxellesu smo i dalje u magarećoj klupi, kao zemlja koja ne zna artikulirati svoje stavove, zadovoljavajući se da je i među zemljama članicama bila na samom dnu po količinama cjepiva koje joj je dostavljeno.
Nitko danas naravno i ne pita zbog čega su se eksperti odlučili da najviše cjepiva Hrvatska kupi od AstraZenece i je li jedini razlog bila niska cijena.
Već prije odluke europskih institucija da se odobri to cjepivo bilo je posve jasno da nije učinkovito kao američko, ali natrag nismo mogli.
Umjesto da smo se odlučili za novu tehnologiju kojom je proizvedeno američko cjepivo Pfizera i Moderne mi smo i tu pogriješili i sada postoji dodatni problem da se stariji ne žele cijepiti Astra Zenecovim cjepivom.
Potvrdila je to i dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koorinacije liječnika obiteljske medicine, rekavši da kandidati za cijepljenje iskazuju strahove prema tom cjepivu.
Neki se ne žele cijepiti cjepivom AstraZenece, propuštaju svoj red i čekaju Pfizer ili Modernu.
Dr. Ban i sama ne zna što će biti s onima koji su odbili cijepljenje, ali je dobra vijest da nema propadanja cjepiva jer ga ionako ima minimalno.
Dakle, o masovnom cijepljenju koje je najavljeno u Hrvatskoj nema ništa, a i dosadašnja organizacija cijepljenja pokazala se nevjerojatno lošom.
Prvo su se progurali oni koji uopće nisu bili na redu, a naravno zbog toga nitko nije i neće odgovarati.
Arogantno su poručili ‘običnim’ hrvatskim građanima da u zemlji vrijede različita pravila, a kada su se i te afere stišale stanje sa cjepivom nije se poboljšalo. Dr. Ban kaže da su timovi obiteljske medicine prošli tjedan dobivali oko 26 doza i ako se tim tempom nastavi teško da ćemo ljeto dočekati sigurni.
Pozivati na odgovornost europske lidere koji su se pokazali nesposobnim naravno nema nikakvog smisla, jer se ni njima ništa neće dogoditi.
Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže za Politico da su čelnici europskih država ‘u nezahvalnoj poziciji’, ali u tom intervjuu nije baš bio preoštar prema vodstvu iz Bruxellesa.
”Nismo mogli predvidjeti dinamiku proizvodnje i trajanje procesa odobrenja”, kaže šef hrvatske Vlade, dok je istovremeno mađarski premijer Viktor Orban, kojeg se osuđuju za soliranje, itekako dobro predvidio i jedno i drugo. I naručio rusko cjepivo na vrijeme, brz puno komplikacija.
”da smo dobili onoliko doza koliko smo naručili početkom godine do Uskrsa bi već cijepili veliki dio populacije”, kazao je premijer, ali ujedno i pohvalio zajednički pristup EU u nabavci cjepivo.
Taj zajednički pristup nabavci je potpuni debakl i pokazatelj da je Europska unija u teškoj krizi. Nesposobna da se nosi sa izazovima, politizirajući čak i cjepivo za koronu.
Jer, sve što dolazi iz Moskve i Pekinga je za vodstvo EU očito neprihvatljivo, pa se dugo nastojalo blokirati da ruski Sputnik V na neki način dođe do Europe.
Sada je sve izvjesnije da dugo takva strategija neće biti moguća i ako rusko cjepivo zaista vrijedi, Eruopljani će ga morati nabaviti.
Ali, vrijeme je izgubljeno i još je jedna turistička sezona u cijeloj Europi došla u pitanje. A to onda otvara brojna pitanja već ionako poljuljanih ekonomija i mogućnost da velika kriza stvarno pokuca za vrata Europe.
Mađarska i Slovačka nisu čekale inertni Bruxelles, Češka je također zainteresirana za Sputnik, a Italija čak nastoji da rusko cjepivo radi u blizini Rima.
Hrvatska po običaju ne može donijeti rješenje, pa jednog dana slušamo kako se vode ozbiljni pregovori o nabavi, drugog dana da se čeka odluka Bruxellesa, pa onda da su Rusi poslali dokumentaciju na odobrenje u Hrvatsku i tako redom.
A EU ne bi bio EU da sve dodatno ne zakomplicira, pa se u paketu sa ruskim cjepivom nađe i Aleksej Navaljni i sve moguće najavljene sankcije prema Rusiji.
Što prije službeni Zagreb shvati da od EU nema ništa kada je riječ o cjepivu, bit će bolje i za hrvatsku ekonomiju i za hrvatske građane.
Na red još nisu došli ni svi osamdesetogodišnjaci s raznim bolestima, da se o turističkim radnicima i ne govori. A upravo je cijepljenje njih preduvjet da nekako proguramo sezonu.
Čekaju nas očito i covid pasoši, kako god se u konačnici zvali, a Plenković kaže da će Hrvatska sudjelovati u toj inicijativi, jer omogućuje putovanja.
Ponovno otvaranje Europe svima je cilj, pa tako i Hrvatima koji željno očekuju goste već nakon Uskrsa.
”Za nas je ključno da cijeli kontekst pandemije covida-19 evoluira tako da ima više slobode kretanja te da ljudi mogu posjetiti Hrvatsku”, kaže Plenković, dok se čeka da Bruxelles napokon definira kako je zamislio te putovnice.
”Potvrde trebaju olakšati kretanje i ukloniti niz restriktivnih mjera i zabrana putovanja. Važno je da idemo naprijed. Cijela ideja europskog savjetovanja je da imamo nekakav okvir koji u obzir uzima jednakost naših građana i mogućnost kretanja. To je i cilj”, naglašava premijer, ali ako organizatori iz Bruxellesa budu neefikasno kao do sada i ta će ideja pasti u vodu.
Već 17. ožujka trebao bi biti predstavljen detaljni plan uvođenja covid putovnica, ali ‘u igri’ bi bili samo oni koji su se cijepili cjepivom koje je registrirano u EU. Dakle, rusko i kinesko cjepivo opet je po strani, što izaziva burne reakcije ne samo Moskve i Pekinga, već i onih zemalja koje su se odlučile nabaviti rusko cjepivo. Za sada se znaju prijedlozi da bi putovnice bile u papirnatom i digitalnom obliku, a vrijedile bi do kraja pandemije. Uz ime i prezime putovnice bi sadržavale i podatke o cjepivu, datumu cijepljenja i serijskom broju cjepiva, ali tu će se pojaviti novi problem vezan za zaštitu osobnih podataka. Ostaju naravno i testovi, karantena i sve ono čega smo se nagledati do sada.