Emma Coronel Aispuru, žena meksičkog kralja droge poznatog kao El Chapo, nakon dvogodišnje istrage završila je također iza rešetaka.

Uhapšena je u Americi, gdje kaznu služi i ozloglašeni veletrgovac droge pod optužbom da je El Chapu pomagala u milijunskim poslovima i pokušala ga izvući iz zatvora.
Bilo jendovoljno da se nađe u međunarodnoj zračnoj luci Dulles kraj Washingtona da joj policajci saopće da je uhapšena i da će iskaz dati sucu u okrugu Columbia.
Riječ je o zgodnoj mladoj gospođi, modnoj ikoni, bivšoj misici, nevjerojatno vjernoj svom daleko starijem suprugu koji je osuđen na doživotni zatvor.
Kako je predvidjela da se vodi istraga i protiv nje za sada nije poznato, a sada je čeka dugotrajni sudski postupak u kojem će se utvrditi da li je zaista pomagala suprugu da pobjegne iz zatvora i sama bila umiješana u unosne poslove s drogom.
Poznato je samo to da je bila godinama pod nadzorom meksičke i američke policije, koja je koordiniranom akcijom uspjela staviti iza rešetaka i njenog supruga, koji je u međuvremenu nestao u spektakularnom bijegu iz zatvora Altiplano u Meksiku nakon što je prokopao kilometar dugačak tunel.
Ali, zakratko je bio na slobodu, na kraju je ponovo uhapšen i sada je u čuvanom zatvoru iz kojeg je bijeg gotovo nemoguć.
Njegova atraktivna supruga ima meksičko i američko državljanstvo, a živjela je jedno vrijeme i u meksičkoj državi Sinaloa odakle je narko organizacija El Chapoa vodila poslove. Zapravo rijetko supruge narko bosova i same sudjeluju u poslovima, pogotovo nije uobičajeno da donose najvažnije odluke.
Kada je El Chapo uhapšen i kada mu je počelo suđenje mnoge detalje otkrili su njegovi bliski suradnici, pa je šef njegovog ‘kabineta’ Dámaso López Núñez rekao kako je lijepa Emma pomagala svom suprugu da izbjegne pravdi.
Radila je na planovima podmićivanja zatvorskih službenika kada je već bio uhapšen, pa je zamalo uspjelo El Chapou pobjeći iz meksičkog zatvora neposredno prije nego što je izružen Amerikancima.
Riječ je o trećoj ili četvrtoj supruzi Joaquína Guzmana kojeg svi znaju pod El Chapo, s kojom ima dvoje djece. Inače, bivši narko diler ima veliku obitelj i mnogo djece iz veza i brakova, a odnos s Emmom očito je bio izuzetno jak.
Njoj je i otac pomagao da spasi supruga, a policija je zabilježila niz poruka kontrolirajući mobilne telefone iz kojih se vidi da je sudjelovala i u poslovima.
I njen otac Inés Coronel Barreras je vodio čoslove s drogom, a jedno je vrijeme surađivao s El Chapom.
Bila je to dobro organizirana mreža u kojoj su sudjelovali i sinovi ozloglašenog narko bosa, od kojih su neki još na slobodi iako Amerika od Meksika traži njihova izručenja.
Prema obavještajnim podacima El Chapo i Emma su se oženili 2007. godine, kada je ona imala 17 godina.
Vjenčanje je bilo u planinama Meksika, a ostala mu je odana i kada je počeo lov na kriminalca. Tvrdila je da je ‘divan čovjek’ i da mu se divi, a u tri mjeseca kako je trajalo suđenje El Chapu stalno je bila u sudnici.
Novinski su izvjestitelji napisali da je svaki dan bila obučena u najskuplju kreatorsku odjeću, a žestoko je reagirala kada se kao svjedokinja pojavila jedna od bivših ljubavnica njenog muža.
Ponekad su se modno uskladili, nosili sličnu odjeću istih boja, a nastojala je svim snagama poniziti njegovu ljubavnicu koja je i sama završila iza rešetaka.
Za El Chapa se kaže da je jedan od sto najvećih kriminalaca svih vremena.
Bio je brutalni vođa kartela, a uspio je prošvercati širom svijeta drogu vrijednu 12 milijardi dolara.
Režirao je i strašni nered u Meksiku, nakon što su počeli ratovi bandi koji traju i danas.
Bio je izuzetno surov, kažu da je osobno pogubio brojne ljude, a na kraju suđenja u New Yorku poljubio je svoju suprugu Emmu.
Presuda je bila doživotna kazna plus trideset godina i oduzimanje 12,6 milijardi dolara. El Chapo se poslije suđenja žalio da nije bilo pravedno i pošteno, ali je ubrzo smješten u samicu gdje sjedi i danas.
Presudu je saslušao obučen u sivo odijelo staromodnog kroja, a iza gustih brkova nije odavao osjećaje kada je čuo da će do kraja života ostati u zatvoru.
”Budući da će me vlada Sjedinjenih Država poslati u zatvor u kojem se moje ime više nikada neće čuti, koristim ovu priliku da kažem da ovdje nije bilo pravde”, samo je izgovorio prije nego što su ga odveli sa suda.
Time je karijera šefa narkokartela iz Sinaloa, jedne od najmoćnijih meksičkih kriminalnih organizacija, bila završena.
Ali, Emma je očito nastavila poslove, na dobroj tradiciji njenog supruga. Više nije dolazio u obzir bijeg iz zatvora uz pomoć vjerne žene, jer iz čuvanih američkih zatvora to nije ni teoretski moguće. U Meksiku je poslije nega ostao nered, ali i spoznaja da su državni činovnici najvišeg ranga znali za njegove poslove, a neki ga i podržavali.
”To je pravda ne samo za meksičku vladu, već i za sve Guzmánove žrtve u Meksiku”, rekao je nakon suđenja predstavnik njujorškog Ureda za drogu, koji je bio aktivan u privođenju El Chapoa. Bio je proglašen krivim po svih deset točaka optužnice.
Emma Modesta Coronel Aispuro prije veze sa nako bosom bila je američka tinejdžerica koja je postala kraljica ljepote. Rođena je u blizini San Francisca, a odrasla je na zabačenom ranču u selu Durango.
Tamo se i prijavila za izbor ljepotice na Festivalu kave, a preko oca je upoznala El Chapa koji se odmah zainteresirao za nju.
Ubrzo su se vjenčali, a kada je uj ljeto 2011. rodila u bolnici u Kaliforniji dvije djevojčice blizanke u rodnom listu nije navedeno ime oca.
Par godina kasnije već je Emma davala intervjue u kojima je tvrdila kako je njen suprug posve nevin i da nije umiješan u poslove s drogom. Molila je pravdu u njegovo ime, a očito je uživala i u svijetu trgovaca drogom gdje se okretao veliki novac.
Kako istražitelji tvrde nastavila je s poslovima kada je El Chapo završio u zatvoru.
Tereti je se da je prokrijumčarila u Ameriku kokain, heroin i marihuanu i to u velikim količinama.
Postoje dokazi da je prodala najmanje pet kilograma kokaina, 1000 kilograma marihuane kako bi se droga dalje distribuirala po Americi. FBI nije žurio s hapšenjem, jer su željeli prikupiti sve dokaze kako postupak dalje ne bi pao pred sudom.
Emma. Ije samo dilala drogu, već je pokrenula i vlastitu modnu liniju nazvanu El Chapo.
Novac za to osigurao je sam kriminalac odmah nakon suđenja, znajući za ženino zanimanje za modu.
Znala je posjećivati i svog supruga u zatvoru u Coloradu, a sada i nju čeka sudski postupak koji bi joj mogao donijeti godine i godine zatvorske kazne.
El Chapova hobotnica se očito raspada, nema više legendi o njegovoj ‘vojsci’, a uhapšeni su i gotovo svi iz vrha narko kartela.
Emma, koja je najbolje znala kako kriminalna organizacija posluje, sada će ešto od toga morati ispričati sudu.
Navodno je spremna surađivati, kako bi dobila što manju kaznu i mogla dalje odgajati svoje dvije djevojčice.
Na Instagramu je objavila i fotografije sa rođendana sedmogodišnjih kćeri, u prostranom i luksuznom ljetnikovcu, a tema na rođendanu bile su Barbie. Na jednoj od slika Emma pozira u srebrnoj suknji sa visokim petama uz Barbie u prirodnoj veličini.
Kasnije je bilo mnogo reakcija, pa i onih koje su ukazivale da je sve to režirano za Instagram, a da je bilo mnogo skromnije nego što se čini na slikama.
Mnogi su kritizirali objavljene fotografije na društvenim mrežama upozoravajući na strahote koje je počinio El Chapo, a Emma je na kraju rekla da je netko hakirao njen privatni album i da nikako nije željela objaviti te slike.
Narko Barbie je tako u jednom trenutku došla u fokus javnosti, pokazujući se kao brižna majka koja želi razveseliti kćeri, a istovremeno su istražitelji otkrivali njen pravi svijet, prepun droge, dilera i kriminala.
Oni koji je znaju tvrde da je ‘nije lako pročitati’, da je lukava, inteligentna, pa se mnogi pitaju koliko je i iskrenosti kada je stalno tvrdila da ‘obožava El Chapoa, jer je otac njene djece’.
Utvrdilo se da joj je suprug slao poruke da sakrije oružje, a kada su to istražitelji potvrdili na sudu Emma je imala kameno lice.
Tvrdilo se da svo vrijeme oboje rade predstavu za javnost, a u intervjuima se gospođa Coronel prikazivala kao požrtvovana supruga, mnogo obrazovanija od svih iz okruženja zloglasnog kriminalca.
Studirala je i novinarstvo, u javnosti nastupala uvijek promišljeno i najčešće postigla cilj.
Sada se sama mora vaditi iz problema u koji nje upala, a šanse za uspjeh nisu blistave.
Trebat će dokazati ono što je tvrdila medijima da nikada nije imala veze s drogom, niti je poznavala taj svijet.
”A ona je jedina žena u El Chapovom životu koja o njemu priča i koja ga želi zaštititi”, komentiraju američki mediji uhićenje atraktivne crnke, fatalne Emme.