Silnim angažmanom svih, od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek do ravnatelja muzeja i kazališta, kustosa, nakladnika, glazbenika i svih drugih hrvatska kultura uspješno se suprotstavlja Covidu-19.

Zagrebački HNK obilježio je jubilej opere, postavio novu Carmen, priprema premijeru baleta i prkosi tom nesretnom zaključavanju koje bi kulturu bacio u krajnje nezahvalan položaj. ”Lisinski” počinje s radom nakon obnove, Umjetnički paviljon koji je stradao u potresu gostuje u Modernoj galeriji, MSU priprema nove izložbe, a izdavači nisu posustali iako je knjigu u ovim okolnostima teško plasirati.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture preživjeli su i umjetnici koji tijekom proljeća nisu mogli raditi svoj posao. Nikome nije bilo lako, nije ni sada, ali hrvatska kultura pokazuje snagu baš u ovim teškim vremenima.

Izuzetno je dobro što je Vlada dala maksimum da se sačuva kultura, bez obzira na proračun koji je teško krpati. U mjesecima koji dolaze bit će novih izazova, ali je krajnje potrebito da se nastavi kao do sada, pomogne umjetnicima, prebrode dani koji nisu skloni umjetnosti, ali bez toga bi bili još u težoj situaciji.

I dok se širom Europe odgađaju kazališne predstave i koncerti, a sve je manje izložbi, hrvatska kulturna scena ne posustaje.

Foto: HNK