Zbog strahovitog previda austrijskih obavještajnih službi dogodio se stravični teroristički napad u Beču, čije posljedice će osjetiti cijela Europa.

Gotovo je nevjerojatno da je surovi terorist Fejzulaji Kujtim (20) pokolj na bečkim ulicama gotovo najavio na društvenim mrežama slikajući se s oružjem, da je uvjetnu pušten i da nitko nije primijetio da nešto takvo sprema.

Kao i u mnogim slučajevima do sada obavještajna zajednica je podbacila, očito nisu primijetili ono što bi vjerojatno osujetili i amateri.

Ali, bit će sigurno vremena da se progovori kako je do ovog napada u srcu Beča uopće došlo, kako je moguće da jedan dvadesetogodišnjak sa kriminalnim dosjeom slobodno nabavlja oružje i kontaktira sa teroristima iz takozvane Islamske države.

Napadač ne samo da je imao jurišnu pušku koju u Austriji ne smiju posjedovati pojedinci koji imaju dozvolu za oružje, već i drugo naoružanje, prsluk s eksplozivom i brdo municije. Napad je bio pomno pripreman, počeo je kod bečke sinagoge i zatim još na šest lokacija. Četiri osobe i napadač su mrtvi, sedamnaest ljudi je ranjeno, od toga šest vrlo teško.

Noć strave u Beču potvrdila je da terorizam nije iskorijenjen, da je krenuo novi val, prvo u Francuskoj, a sada i u Austriji. Govoriti o razlozima zbog čega fanatici sanjaju nekakvu islamsku državu nema nikakve koristi, riječ je o ubojicama nedužnih ljudi, kriminalcima i teroristima.

O svemu ostalom nema smisla govoriti i da obavještajne službe europskih država rade svoj posao kako treba mnogi od sličnih napada bili bi spriječeni.

Ali, ne rade i tu smo, gdje smo. Ubojica Kujtim dio je šire mreže koja već dugo djeluje u Austriji.

Na to su upozoravale mnoge obavještajne službe iz Europe, ali, začudo, vlada kancelara Sebastiana Kurza upozorenja nije uzimala ozbiljno. Austrija, prije svega Beč, uvijek je bila na udaru raznih stranih interesa, ali i djelovanja obavještajaca, a navodno već dugo vrijeme se u glavnom gradu sastaju i teroristi koji simpatiziraju Islamsku državu.

Jedan od njih je Fejzulah Kujtim, koji ima putovnice Sjeverne Makedonije i Austrije. On i njegovi pomagači hladnokrvno su ubili dvije starije osobe, konobaricu i mladića koji je šetali ulicama.

Ranjen je i policajac, a grupa terorista hladnokrvno je pucala po ljudima koji su iskoristili dan uoči lockdowna i izašli na noćnu šetnju.

”Ovo nije sukob Austrijanaca i imigranata, nego između civilizacije i barbarstva”, reakcija je kancelara Kurza, jednog od onih koji nije imao nimalo simpatija ni za nekontroliran ulazak imigranata u zapadnu Europu.

Ali, kancelar za sada nije objasnio kako se moglo dogoditi da jedan od 90 austrijskih građana, poput Kujtima, je već izrazio želju otići u Siriju, a da nakon toga nije bio pod kontrolom službi zaduženih za borbu protiv terorizma.

Makedonski Albanac je bio svjestan da će biti ubijen, pa je bio obučen u bijelo, budući da je običaj da se pokojnik omota u bijelu plahtu prije nego bude položen u grob.

Još u travnju prošle godine bio je osuđen na 22 mjeseca zatvora baš zbog pokušaja da ode u Siriju, time da je prije toga bio u Turskoj, ali je već u prosincu pušten na slobodu.

Kako istražitelji sada kažu prijavila ga je vlastita majka koja je vidjela gdje sve to vodi. I od tada planirao napad.

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali je baš tako. Kao što je nevjerojatno da su teroristi slobodno putovali po Slovačkoj, gdje su navodno nabavili i oružje.

Odmah nakon napada uslijedila su hapšenja po cijeloj Austriji, desetak terorista uhapšeno je u Beču, dvojica u St.Poltenu.

”Lovit ćemo počinitelje, ovo je napad na naše slobodno društvo”, kaže Kurz, dok mu stižu riječi podrške europskih i svjetskih dužnosnika, među ostalim i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Foto: Screenshot Twitter