Dva tjedna pred lokalne izbore u Hrvatskoj neko uzbuđenje možda osjećaju samo kandidati.

Građani sigurno ne, jer ‘ponuda’ je više nego slaba, programi koji se nude na nivou su političke frazeologije, grafičko predstavljanje kandidata ispod svake razine i kvalitete.
Sve u svemu, kao što je politika na nacionalnom nivou blijeda i neprivlačna građanima, tako je i ona na lokalnom.
Poluvrijeme drugog mandata Andreja Plenkovića, kada se obično provjerava rejting vlasti na nacionalnom nivou, prolazi u atmosferi koja prati premijera sve ove godine.
To znači sa jalovom opozicijom, nesposobnom i neorganiziranom, bez pravog ili pravih lidera. To se onda reflektira i na lokalni nivo, gdje također nema ‘jakih’ imena, karizmatskih političara ili ljudi koji su sposobni rješavati probleme ljude iz lokalnih sredina.
Počnimo sa Zagrebom. Smrt Milana Bandića bila je najmanje očekivani scenarij, naravno, ali se upravo dogodilo to da dugovječni zagrebački gradonačelnik nije dobio priliku da se izbori za još jedan mandat.
I dok nitko ne zna što konkretno znači mogući izbor Tomislava Tomaševića i njegove ekipe aktivista za vođenje jednog velikog grada jedino iznenađenje, ako se to tako može reći, je Jelena Pavičić Vukičević.
U ovo kratko vrijeme, u okolnostima koje nisu idealne za bilo koga tko želi nastaviti posao koji je dvadeset godina vodio uspješni gradonačelnik – kako god neki gledali na Bandića – Pavičić Vukičević je pokazala da je realna političarka, sposobna voditi grad kao što je Zagreb.
Ne sa frazama i praznim obećanjima, što smo se naslušali od mnogih koji bi zasjeli u gradonačelničku fotelju, već posve jasnom koncepcijom kako zamišlja svoj mandat.
I baš zbog toga je Jelena Pavičić Vukičević najveće iznenađenje lokalnih izbora.
Hoće li uspjeti? Teško je reći, jer se u kratkom vremenu i u takvim okolnostima ne može napraviti čudo. Ankete pokazuju veliku prednost Tomislava Tomaševića, koji je naprosto ‘novo lice’, a građani često baš to traže.
Sama pobjeda Tomaševića u drugom krugu donijela bi Zagrebu kompliciranu situaciju jer ne bi bila ni laka suradnja s Vladom, gdje na njega ne gledaju s mnogo simpatija.
Pobjeda Jelene Pavičić Vukičević ne bi donio dramu ni za buduću suradnju s Banskim dvorima, a niti jedan ozbiljni projekt Zagreb ne može realizirati bez podrške Vlade.
Ostaju, naravno i razne druge opcije kada je riječ o metropoli. Nitko, sigurno, više neće moći godinama biti gradonačelnik, kao Bandić, pa će građani mnogo brže ocjenjivati novog gradonačelnika ili gradonačelnicu.
Neće li biti rezultata, onih vidljivih, ni prijevremeni izbori nisu nemoguća opcija.
Tako su i ovi izbori možda samo ‘prvi čin’ za Zagreb, u kojem nikome neće biti ni lako, ni jednostavno ‘vladati’.