Ovo što se sada događa sa cijepljenjem previše je i za hrvatske prilike, gdje inače caruje neorganiziranost.
Nikome, pa ni liječnicima više nije posve jasno kako sustav prijavljivanja uopće funkcionira, ‘čuvena’ platforma ”Cijepise” gotovo se raspala, a ne postoji nni striktna evidencija do sada cijepljenih, kako bi mogli dobiti covid putovnice.
Sve u svemu, krajnji kaos vlada na terenu, liječnici obiteljske medicine su očajni jer su na meti nezadovoljnih građana, pa dr. Nataša Ban Toskić, koja vodi Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine poručuje da su svi pod velikim pritiskom.
”Čujemo deset priopćenja, ministar kaže da platforma funkcionira, Šostar u Zagrebu opet kaže da se građani jave svojim liječnicima opće medicine. Kaos vlada u ordinacijama”.
Platforma Cijepise, koja je koštala toliko novca, je valjda u rekonstrukciji, bez obzira što oni koji su je naručili i debelo pretplatili tvrde kako je sve u redu.
Na terenu to izgleda tako da se cijepe mladi ljudi koji po svim kriterijima još nisu na redu, a oni koji su davno trebali biti cijepljeni i dalje nisu pozvani.
Svatko ima svoje obrazloženje, a ništa bolja situacija nije ni sa evidencijom onih koji su do sada cijepljeni.
Neki nakon prve doze dođe na red za dva do tri tjedna za drugu dozu, neki čekaju tjednima.
I dalje je mnogo onih koji odbijaju cjepivo AstraZenece i čekaju Pfizera ili Modernu, a premijer uvjerava da će do 1. srpnja gotovo 55 posto građana biti cijepljeno.
Kako je do sada cijepljeno prvom dozom oko 600.000 građana zaista bi u ovih konfuznim prilikama trebalo se dogoditi čudo da za sljedeća dva mjeseca bude ukupno cijepljeno više od dva milijuna ljudi.
Nevjerojatno je da do sada nitko nije odgovarao za ovaj strašni kaos koji se događa.
Pokušaj smjene Vili Beroša, koji je samo vrh ledenog brijega loše organizacije, očito će bar za sada biti zaustavljen zbog lokalnih izbora.
Ako se međutim otkriju još neke nebuloze kojih je i do sada napretek nije čak nemoguće da će i premijer odustati od zadnje linije obrane svog ministra, koji je u kratkom vremenu prošao put od nacionalnog heroja do gubitnika.
Činjenica je da smo podbacili gotovo u svemu kada je riječ o organizaciji cijepljenja i nabavi cjepiva. Nije i dalje jasno zašto je Hrvatska bila među onim zemljama EU koje su proporcionalno dobile najmanje količine cjepiva, ali, eto, tako je bilo.
Nismo se baš proslavili ni sa odlukom da se nabavi najveća količina AstraZenece, jer se u međuvremenu pokazalo da cjepivo nije iz raznih razloga bilo prihvaćeno među građanima. Sada se sve uvjerava da će američkog cjepiva Pfizer i Moderne biti dovoljno, nali mnogi itekako dugo čekaju na drugu dozu tog cjepiva.
Lutalo se i oko ruskog cjepiva i nepogovornog slušanja Bruxellesa, dok istovremeno Nijemci pregovaraju sa Rusima. U jednom trenutku se činilo da to rade i naši, ali je sve zamrlo i kao da razgovora sa ruskim veleposlanikom u Zagrebu, koji je pokazao dobro volju za dogovor, nikada nije bilo.
Sada se rusko cjepivo uopće ne spominje, a o kineskom da se i ne govori. U međuvremenu su došli i problemi sa cjepivom Johnson&Johnson i sada je u Hrvatskoj situacija da se većina želi cijepiti američkim cjepivom, kojeg međutim nema dovoljno.
Na terenu je sve više nervoze, ali i teškog topništva. Liječnici pokazuju nervozu, pa dr. Ban Toskić dolazi u sve otvorenije sukobe s ministrom, za kojeg je posve jasno da više nema onu specifičnu težinu kao prije.
Nije bajna situacija ni sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, koje poručuje jedno, a događaji na terenu ukazuju na sasvim nešto drugo.
U toj rašomonskoj situaciji sa cjepivom prvo treba pričekati i vidjeti što će se u konačnici dogoditi s platformom ”Cijepise”.
I one županije koje su je do sada koristile polako odustaju, a najavljuje se skori remont same platforme. Mogu li to napraviti oni koji nisu bili u stanju od početka postaviti stvari kako treba tek će se vidjeti.
Jedno je samo sigurno, velike su pare otišle, a posao nije dobro obavljen.
Hoće li ikada itko zbog toga odgovarati već je uobičajena hrvatska priča u kojoj najčešće ‘vuk pojede magare’.