U Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu izložbom ”Murtić 100” obilježava se stota godišnjica rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ede Murtića, velikana moderne koji je ostavio trag kod nas i u svijetu.
Na izložbi je izloženo čak sto fantastičnih djela, a mnoga do sada nisu uopće izlagana. ”Zadovoljstvo je i sreća sudjelovati u obilježavanju stote godišnjice rođenja Ede Murtića velikom izložbom njegovih djela. Edo Murtić mijenja percepciju o tome tko je umjetnik u društvu te pomiče granice značenja umjetničkog djela u javnom prostoru. On je nezaobilazna umjetnička pojava druge polovice 20. Stoljeća”, kaže Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a postavu potpisuje Branko Franceschi, agilni ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.
Osim djela Ede Murtića projekt uključuje i niz drugih događanja, međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja, reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.
O Murtiću se više-manje sve zna, a najbolje od svega je da su njegovo slikarstvo i njegova umjetnost nadživjeli slikara i da su njegove slike atraktivne, inspirativne i provokativne i danas.
U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, u Beogradu školu Petra Dobrovića, a prvu je samostalnu izložbu imao 1935. godine.
”Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma.
Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu.
Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta”, piše u najavi zagrebačke izložbe.
Najavljujući izložbu Branko Franceschi je rekao da mu je bila želja da rekreira kod publike taj snažan doživljaj koji smo imali prilikom Murtićevih izložbi, u kojima je on kroz dekade svog stvaralaštva, gotovo svakih deset godina, mijenjao na iznenađujući način, svoju slikarsku paradigmu.
”Želio sam da publika iskusi ne samo osjećaj spektakularnosti Murtićeveg opusa nego i spektakularnosti jeden tradicionalne likovne discipline kao što je slikarstvo.
Ova izložba nije retrospektiva. Bez obzira što smo predstavili sva razdoblja i sve stilske mijene Murtićevoga djela, i sve tehnike i umjetničke discipline u kojima je radio. Nama je bila intencija da napravimo izložbu koja će po dojmu biti svečana”.
Na tri nivoa u Meštrovićevom paviljonu bit će moguće vidjeti Murtićevo stvaralaštvo.
”Dom HDLU omogućio je da se predstave dva pola u Murtićevu stvaralaštvu, oba puna energije i snažnog doživljaja ekpresije ali jedan hedonistički, vitalistički, drugi, koji je vidljiv u ciklusu iz 80-ih „Oči straha“, tjeskoban”. U središnjem dijelu Paviljona koji se vertikalno proteže kroz dvije etaže, izloženi su radovi nastali u razdoblju od 1957 do 2004. i tu su slike koje označavaju Murtićeve početke u apstrakciji na tragu europske varijante apstraktnog ekpresionizma, tašizma i enformela i pejzaži iz 80-ih kada se Murtić ponovno vraća figuraciji.
Bit će prilika vidjeti i stvaralaštvo nastalo za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, jer je Murtić bio sudionik NOB-a.
”Rekonstruirali smo ples kostura kakav nalazimo po istarskim crkvicama, a znamo da je Murtić često boravio u Istri,i po prvi put izravno povezali te radove s ciklusom „Oči straha“, kaže Franceschi.
Na simpoziju o velikom umjetniku sudjelovat će brojni povjesničari umjetnosti iz cijeloga svijeta, od Amerike do Velike Britanije.
Izložbu prati i edukativni program koji se sastoji od nekoliko radionica, a bit će i prilike da se mladi ljudi upoznaju s opusom velikog umjetnika.
Mnogi podaci o Murtićevom stvaralaštvu kao i o zagrebačkoj izložbi su na stranici Murtic100.hr, a kako popuštaju epidemiološke mjere organizatori se nadaju da će ova izložba privući i brojne turiste koji do sada nisu mogli dolaziti u Zagreb.