Kao što se moglo i očekivati, nakon sinoćnjeg gostovanja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Dnevniku HTV-a, tijekom kojeg je govorio i o političkim procesima u susjednoj Bosni i Hercegovini, uslijedile su žestoke reakcije iz Sarajeva.

Vladajući i oporbeni bošnjački političari, kojima se pridružio i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH kojeg Hrvati ne priznaju jer je izabran glasovima Bošnjaka, kritizirali su Milanovićeve stavove, a neki se nisu zadržali na tome, nego su sasuli lavinu uvreda.

“Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu”, ocijenio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u komentaru koji je objavio na Facebook profilu.

Džaferović spominje sapun i parfem aludirajući na Milanovićevu rečenicu: “Građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem.”

Željko Komšić je ustvrdio da je predsjednik Milanović psihički nestabilna osoba s kojom nije moguće voditi dijalog. I on je spomenuo sapun i parfem.

“Navodni miomirisi kulture i europeizma kojim se ponosi Milanović i zbog kojih smatra da ima pravo svima dijeliti lekcije, zapravo jesu smrad truleži šovinizma i fašizma koji se nalazi u njemu, iz njega progovara. I nema tog sapuna, a ni parfema koji mogu saprati i prikriti takav smrad. Jasno je svima koji ga znaju da je Milanović jedan nadobudni, egocentrični napuhanko, ali je poprilična novost da je sklon ubermenschovskom fašizmu. Nažalost, predsjednik je susjedne države”, izjavio je Komšić.

Dakle, u Milanovićevu sapunu i parfemu u Sarajevu se prepoznali veliku uvredu na račun države ali i Bošnjaka.

Pa Stranka demokratske akcije (SDA) u posebnom reagiranju ocjenjuje da su metafore o sapunu i parfemu zapravo rasistički komentari.

“To predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u BiH. Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Europi imaju, a to je građansko uređenje države ukazuje na to da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dopustiti niti jedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja”, stoji u reagiranju iz SDA.

Oglasio se predsjednik oporbenog SDP-a BiH Nermin Nikšić, tvrdeći da se hrvatski predsjednik ne ponaša ni kao državnik niti kao socijaldemokrat.

“Pozivam ga da preuzme odgovornost, oduzme ordenje osuđenim i osumjičenim ratnim zločincima, a da poštovanje ukaže žrtvama i nagradi one koji su štitili ljudske živote i dostojanstvo svoga naroda, a ne kaljali njegov obraz. Kao što je zločinaca bilo na svim stranama, tako je na svim stranama bilo i onih koji su se tome suprotstavljali i na koje bi istinski trebali biti svi ponosni. Dok tako ne postupi nema pravo držati moralne prodike bilo kome. Dakle, gospodine Milanoviću, ‘prvo sapun, pa onda parfem'”, izjavio je Nermin Nikšić.