Benjaminu Netanyahu, izraelskom vođi sa najdužim stažem, bliži se kraj. Veteran izraelske političke scene koji se održao u raznim okolnostima i na brojnim izborima bit će maknut s premijerskog mjesta nakon dogovora opozicije koje su postigle dogovor o formiranju nove vlade.
Četiri izbora u dvije godine nisu donijeli rješenje za Izrael, a Netanyahu, majstor održavanja na vlasti, ovaj put očito nije uspio.
Izrael je svo ovo vrijeme bio bez čvrste vlade, što se odrazilo i na ekonomiju, prije svega jer je bilo teško ili nemoguće usvojiti proračun.
Sve se vuklo mjesecima, kriza za krizom, iako je zemlja imala velikog uspjeha u borbi protiv pandemije. Sada je sve u rukama zastupnika parlamenta, koji bi ako izglasaju novu vladu mogli zemlji donijeti predah od stalnih političkih šokova.
Druga je stvar u što se Izraelci upuštaju ovim koalicijskim sporazumom koji bi iznjedrio novu vladu.
To je skup osam političkih stranaka posve različitih ideologija. Na okupu su stranke koje idu od ljevice do desnice, pa nikome nije posve jasno kako bi to moglo funkcionirati.
Možda je i idealan recept, jer će svatko pomalo vuči na svoju stranu kako bi se došlo do nekoga balansa, a može dovesti i do novog kaosa. U svakom slučaju to još bije u ovoj formi viđeno na izraelskoj političkoj sceni, koja je uvijek bila turbulentna i dinamična.
Ovu neobičnu skupinu raznih političkih ideja i pokreta vodit će Naftali Bennett, tvrdi desničar koji se grčevito protivi ideji palestinske države i želi pripojiti Izraelu okupiranu Zapadnu obalu.
U dosadašnjem političkom djelovanju bio je desniji i rigidniji od Netanyahua sa kojim je u prošlosti i surađivao.
Postignut je još jedan neobični dogovor, a to je i promjena premijera 2023. godine, kada bi sljedeće dvije godine vladu trebao preuzeti Yair Lapid, bivši televizijski voditelj, kojeg podržava i predsjednik zemlje Reuven Rivlin. Upravo je Lapid bio taj koji je pokušao okupiti to šaroliko društvo i u posljednjem je trenutku obavijestio predsjednika da je uspio.
Mediji navode da ga je nazvao u 23,22 sati, dakle 38 minuta prije konačnog roka da se predloži novi kabinet.
”Obvezujem vam se, gospodine predsjedniče, da će ova vlada raditi na služenju svim građanima Izraela, uključujući one koji nisu njezini članovi, poštovat će one koji se tome protive i učiniti sve što je u njenoj moći da ujedini sve dijelove izraelskog društva”, rekao je pomirljivo Lapid izraelskom predsjedniku, a sami Izraelci su ovih dana bombardirani informacijama o životnom putu dvojice novih vođa.
Tako se može saznati da je Bennett koji ima četrdeset i devet godina sin američkog imigranta i poduzetnik koji je radio u IT industriji.
Bio je i vojni zapovjednik, te šef kabineta premijera u odlasku. Blizak je krajnjoj desnici, surađivao je sa liderima tvrde desnice, a njegova stranka nema neku posebnu snagu. Ali, bez nje ne bi bilo moguće srušiti Netanyahua, što se u konačnici i dogodilo, a Bennetta čeka neugodno mjesto u vođenju državnih poslova.
Yair Lapid bio je novinar, a njegov je otac, Tomislav Lampel, rođen u Novom Sadu. Politikom se počeo baviti prije devet godina.
Kao ministar financija u Netanyahovoj vladi vidio je kako sve to funkcionira na vrhu, a kada se rušilo premijera dobro se pazilo tko će dobiti koje mjesto u budućoj vladi.
Isto tako nije bilo lako postići dogovor koji su prioriteti, jer su političke vizije novih lidera krajnje udaljene. Zato je dogovoreno da se nova vlada koncentrira oko gospodarskih pitanja, a ne vruće teme izraelsko-palestinskih odnosa. Hoće li to funkcionirati u praksi drugo je pitanje, jer će simpatizeri stranaka koje sada preuzimaju odgovornost u zemlji tražiti od svojih lidera da izvrše obećanja koje su iznosili ovih mjeseci.
A to, kada je riječ o Bennettu, znači da će tražiti mnogo čvršći stav i prema Palestincima, što bi Izrael dovelo na rub nove krize.
Zanimljivo je da će u savezu biti i arapska islamistička stranka Raam, što bi moglo izazvati nove tenzije, prije svega baš kod pristaša Bennetta.
Netanyahu ostaje koprcanje da se nekako sačuva, ali su male šanse da će u tome uspjeti. Za njega bi poraz koji je sada jasan značio i kraj političke karijere, iako će on nastojati biti čvrsta opozicija.
Bilo bi možda poštenije i korektnije reći da ništa ne treba predviđati kada je riječ o ovom dugovječnom političaru, jer je i prije znao plivati u tim čudnim odnosima političkih stranaka u zemlji.
Zapravo, treba pričekati i vidjeti kako će funkcionirati ta nova koalicija i taj dogovor 2+2, kada je riječ o premijeru.
Netanyahu je dobro poznat i Hrvatskoj, njemu su išli u goste mnogi naši političari, nastojeći s Izraelom imati dobre odnose.
Prvi je pokrenuo novi početak Stipe Mesić, slijedio je Ivo Sanader još u vrijeme dok je premijer bio karizmatski Ariel Sharon, a ostat će zapamćene njegove riječi tadašnjem hrvatskom premijeru iz vremena dok je trajao lov na Antu Gotovinu. ”Vi, premijeru, imate problem s jednim generalom, a ja sa desecima”, rekao je tada Sharon Sanaderu.
Dobre odnose sa Shimonom Peresom nastavili su hrvatski političari, a isto tako i sa Netanyahuom. Pametno, hrvatska se politika nije previše miješala u konflikte Izraela i Palestinaca, a tako je bilo i nedavno za kratkog sukoba koji je ponovo aktualizirao probleme u ovom dijelu svijetu. Tako glavnu ulogu igraju Amerikanci, a njihova politika tvrde podrške Izraelu ponekad se pomalo promijeni.
Do sada su Izraelci hrvatskoj strani nudili i brojne zajedničke projekte, a po običaju malo je od toga realizirano jer je inertna hrvatska strana odustajala ili nije pokazivala pravu inicijativu.
Izrael je zemlja primjer da se i iz pustinje može napraviti čudo, ali i zemlja u kojoj se problemi gomilaju iz godine u godinu i to prije svega u odnosima sa Palestincima.
Nemoguće je ukratko opisati genezu tog sukoba i zaključiti postoje li šanse da se postigne trajni mir, time da su mnogi pokušali i nisu uspjeli.
Jedan od posljednjih pokušaja bio je od strane Donalda Trumpa, koji se želio predstaviti kao spasitelj i vizionar ali nije uspio, kao što nije uspio u bilo čemu drugom osim u harlekinskoj politici koju je vodio.
Sa Joe Bidenom druga je stvar, to je vrhunski političar i čovjek izuzetnog iskustva, okružen ljudima koji su također vrhunski profesionalci i sigurno je da sada postoje i realnije šanse da američka politika pokuša prisiliti vođe s jedne i druge strane da dođu do nekog konkretnog sporazuma.
Što znači nova izraelska vlada u kojoj su i desniji od desnog Netanyahua drugo je pitanje. Dosadašnji premijer također nije uspio provesti mirovni sporazum, a nervoza između Izraelaca i Arapa unutar Izraela stalno raste. Kulminirala je nedavno u svibnju kada su nemiri zahvatili područje Gaze, a dogovor s Palestincima jednako je udaljen danas kao i prije. Sada će na red doći i sve ono iz Trumpovog vremena, premještanje američkog veleposlanstva, zatvaranje konzulata koji se bavio palestinskim pitanjem i razni sporazumu koji su poništili mirovne napore iz vremena Obamine administracije.
Netanyahua čeka i suđenje zbog korupcije, a Izrael ima iskustva sa suđenjem svojim političkim vođama baš zbog koruptivnih optužbi.
Zato je Netanyhu silno želio ostati na mjestu premijera, smatrajući da će imati bolju poziciju, ali mnogi njegovi suradnici su smatrali da to nije dobro rješenje.
Tako su se redali izbori za izborima, koji nisu donijeli dugoročno rješenje i stabilnu vladu. Nije pomogao ni uspjeh sa cijepljenjem u Izraelu, kao svjetski primjer uspješne borbe da se covid-19 dovede pod kontrolu.
Zvijezde naprosto više nisu bile sklone premijeru i očekivale su se promjene do kojih je sada došlo.
Svi su strepili od petih izbora, pa je Bennett na kraju napustio Netanyahua i krenuo u ovu novu avanturu. Kada i ako parlament potvrdi vladu, a sada je posve jasno da će se to dogoditi, a značit će to još jedan novi početak, predsjednika Isaaka Herzoga, bivšeg čelnika Laburističke stranke.
Sljedećih sedam godina obnašat će predsjedničku dužnost, a malo tko vjeruje da će do kraja mandata, dakle sljedeće četiri godine izdržati nova vlada.
Ali, tko zna, u Izraelu je sve moguće. Pa tako i da tvrdi desničari surađuju sa ljevicom i pokretima protiv kojih su izrekli teške riječi optužbe.
Sada su svi na okupu, interes je održati zemlju snažnom, a izazovi tek slijede.