Bio je jedan i jedini, neponovljivi Milan Bandić. Otišao je kako je i živio, brzo, nepredvidivo.

Ostalo je ono što je u dvadesetogodišnjem mandatu učinio u Zagrebu, a to je puno. Ostali su i jal i mržnja onih koji u svojim životima nisu učinili ništa, ali to je sudbina svakog uspješnog Hrvata u povijesti.
Ali, prije svega, ostalo je sjećanje na najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika, karizmatskog Bandića koji je mogao svom gradu i svojoj domovinu još mnogo toga dati.
Ta nevjerojatna simbioza Hercegovca i purgera dovelo je do toga da je obožavao i svoj rodni kraj i grad svog života, Zagreb.
I u tome je bio nevjerojatan. Koliko god je nekome onaj Milanov ‘kaj’ znao zvučati pomalo čudno, Bandić je znao i koristio u običnom govoru riječi koje zaista znaju samo oni stari, pravi Zagrepčanci.
Riječi koje su davno nestale iz svakodnevnog govora, ali ih se itekako sjete oni koji su ih slušali u mladosti od svojih očeva, majki, baka i djedova.
To je bio Milan Bandić, čovjek koji je u Zagreb došao s jednim koferom u ruci, a ostavio europsku metropolu.
Čovjek kojeg su obični ljudi voljeli, neki obožavali, a oni nerealizirani ga nisu podnosili.
Jer, bio je uspješan, ostavio je iza sebe trag koji mu nikada nitko neće moći izbrisati.
Bio je političar koji nije samo pričao, već radio, ‘delao’, kako kome drago. Bio je i čovjek koji je znao pomoći drugome, koji je razumio probleme ljudi, volio život i veselio se životu.
Bio je jedan od onih koje nije zarobila ideologija, bilo lijeva, bilo desna, a najmanje ona ekstremna.
I zato je Zagreb danas otvoreni grad, u kojem se ne broje krvna zrnca, u kojem ima mjesta za ljude svih nacionalnosti i vjera. Dobrim dijelom zahvaljujući baš Bandiću.
Bio je svoj i neponovljiv, čulo se na komemoraciju u HNK-u.
Zagrepčani će ga se sjećati sa sjetom. Kako juri s gradilišta na gradilište, kako upravlja bagerom, klizi u blato rubnih dijelova grada. Za neke je to bio populizam, za Bandića – život.
Život gradonačelnika koji mora znati gdje je pukla vodovodna cijev i gdje još nije došao javni prijevoz. ”Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Zagrebački gradonačelnik koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest grada. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana.
Napustio nas je čovjek u čijem srcu je bilo mjesta za sve”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva zamjenica koja će do izbora voditi grad. A, ako bude sreće i nakon izbora. Zajedno sa brojnim Bandićevim suradnicima koji su spojili komplicirani mehanizam funkcioniranja glavnog hrvatskog grada.
”Živio je svoje političko i javno djelovanje u punom smislu te riječi. I
za njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male, humane geste.
Mnogi će ga sugrađani upravo po tome i pamtiti. Njegovi oponenti su često kritizirali njegov način upravljanja gradom. Ali, činjenica je da su mu građani šest puta dali mandat da vodi Zagreb.
Prihvaćao je različitost, bio je u stanju saslušati i razumjeti stavove mnogih. Dan Milana Bandića uvijek je trajao dulje od prosječnog”, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.