Ni sve moguće afere s gradonačelnicima i županima, ni inertnost države nakon katastrofalnog potresa na Baniji, ni nevjerojatna sporost u obnovi Zagreba nisu naškodili HDZ-u.

Čak ni farsa sa cjepivom u režiji EU, gdje je Hrvatska uz Bugarsku ponovo prošla najgore.
Najveća hrvatska stranka i dalje suvereno vlada na hrvatskom političkom nebu, a SDP, ovakav kakav je sada, nikada ne može niti će preuzeti vlast.
Za glavnu opozicijsku stranku to je katastrofalna činjenica, jer malo kada je opozicija mogla imati toliko ‘municije’ kao sada.
Sve je to SDP propustio, opet više zabavljen sam sobom nego problemima koje ima hrvatsko društvo i koje nitko, pa ni vladajući, ne rješavaju.
ppppAli, kada se građane pita gotovo nitko osim Andreja Plenkovića ne vidi osobu koja bi mogla preuzeti vođenje države.
I to je tajna uspjeha HDZ-a. I bit će sve dok će predsjednik te stranke i premijer imati političke ambicije u Hrvatskoj.
Da ga kojim slučajem nema HDZ bi se izgubio kao što se izgubio SDP, koji nakon Zorana Milanovića nikako ne može naći uspješnog vođu. A bez lidera teško bilo koja stranka može računati da će osvojiti vlast.

Foto: Facebook / SDP

Gotovo je tragično da lijevi birači, obezglavljeni, trče i do aktivista iz Možemo, koji svo ovo vrijeme nisu ponudili baš ništa, čak ni u obećanjima, da se o raspadnutoj Škorinoj inicijativi i ne govori. Most životari i to je otprilike sve što se nudi.
A birači, svjesni da je SDP inertan i nesposoban nešto pokrenuti, ostaju razočarani i poput pčele lete od cvijeta na cvijet.
Malo do Možemo, malo natrag.
A Možemo može još manje nego SDP.

Foto: Screenshot HRT

U takvim okolnostima slijede i lokalni izbori, gdje se građani neće opredjeljivati isključivo kroz stranačke dresove, već će povjerenje dati onima koji su se iskazali ili se mogu iskazati. HDZ tu loše stoji, jer naprosto nemaju nikoga za velike gradove.
Ali, ništa zato, jer nema ni SDP, a ionako poraz u velikim gradovima neće HDZ-u dugoročno štetiti. Damir Vanđelić sigurno nije siguran joker za Zagreb, pogotovo nakon katastrofalnog početka rada institucije na čijem je čelu. Građani su užasnuti preprekama koje su nadmašile i hrvatsku birokraciju, malo tko više uopće vjeruje da će od neke sveobuhvatne obnove od koje bi korist imali i ‘obični’ građani nešto biti.
Vanđelić je blijedo počeo svoj mandat u ‘državnoj službi’ i vjerojatno bi mu bolje bilo da je ostao u privatnom sektoru. Jer, nije isto raditi u uspješnoj privatnoj kompaniji u odnosu na raštelani orkestar države, kojem prije svega nedostaje novca.
S druge strane Milan Bandić ponovo može zaigrati na sigurnu kartu realizacije brojnih projekata koje je ostvario i koje najavljuje. Ono što je učinjeno u njegovim gradonačelničkim mandatima nitko ne može izbrisati, a Zagrepčanima i dalje trebaju ambiciozni projekti, a ne birokratska natezanja.

Foto: Grad Zagreb & Screenshot HRT

Koji bi samo cirkus bio da grad preuzmu aktivisti koji nemaju doslovno pojma o ničemu, osim kritiziranju svega i svakoga. A SDP naprosto nema jakog čovjeka za Zagreb, jer to Goran Maras sigurno nije, a Joško Klisović je premalo prepoznatljiv široj populaciji, iako je riječ o sjajnom čovjeku.
Dok mogući neuspjeh HDZ-a u Zagrebu i ostalim velikim gradovima stranka neće tako bolno osjetiti, za sadašnje vodstvo SDP bio bi to dodatni udarac.
Pogotovo ako ‘padne’ i ‘crvena Rijeka’ i neke do sada sigurne esdepeove utvrde, a ni to nije nemoguće.
U tom bi slučaju rejting SDP-a dalje padao, a HDZ-u bi bio širom otvoren put za još jedan mandat.
U tom slučaju, ako Plenković pokaže i europske ambicije, našao bi se novi vođa koji bi stranku mogao povesti dalje, jer svaki novi poraz SDP znači i sve manju šansu da stranka uopće opstane.