Arhitekt najveće prijevare u povijesti Bernard Madoff je mrtav, pa očekivano nije odslužio zatvorsku kaznu od 150 godina.
Umro je u bolnici saveznog zatvora u Butneru u osamdeset i drugoj godini, nakon problema sa bubrezima.
Prije nešto više od godinu dana zatražio je privremeno puštanje na slobodu, jer je znao da mu preostaje još nekoliko mjeseci života, ali to je odbijeno. Rekao je tada da je počinio strašnu grešku i izrazio kajanje, u trenutku kada je bolest već napredovala.
U tom je trenutku odslužio jedanaest godina, a Madoff je samo mogao konstatirati da ne postoji lijek za njegovu bolest.
Madoff i prema našim prevarantima s ovih prostora djeluje kao učitelj u odnosu na učenike, jer je naprosto bio nevjerojatan u svojim financijskim kombinatorikama. Počelo je sve na Long Islandu, u druženju s bogatima, koje je uvjeravao kako treba investirati u projekte koje predlaže.
Madoff je rođen 1938. godine u New Yorku i 1960.godine osnovao je brokersku burzu, koja je prerasla u Bernard L. Madoff Investment Securities.
Bio je njen predsjednik sve dok 2008. nije uhićen i kada je na vidjelo izašla jedna od najvećih pljački svih vremena.
Obiteljski biznis, u koji je Madoff uključio svog brata Petera, Peterovu kćer Shanu i sinove prerastao je u operaciju nevjerojatnih razmjera, gdje su milijarde dolara ulazile i izlazile, da bi završile na privatnim računima Madoffa. Iječ je bilo o Ponzijevoj shemi, specifičnoj vrsti prevare koju su iskušali i ljudi s ovih balkanskih prostora.
Oni koji dugo pamte sjetit će se Dafine i Jezde, lokalnih prevaranata iz devedesetih godina, koji su zavili u crno brojne lakome ljude koji su povjerovali u njihove ‘investicije’. Sve je to smislio izvjesni gospodin Charles Ponzi, talijanski doseljenik u Ameriku, da bi kasnije to doradili mnogi prevaranti, među kojima je Madoff bio kralj.
Sistem je jednostavan. ‘Investitor’ uvjerava naivne i obećaje im ogromne profite, daleko veće od držanja novca u banci ili kupovanja dionica, ali za početak treba određenu pozajmicu. U početku sve ide dobro, čak se i obračunavaju kamate na pozajmicu, zarada je tu i nitko ne sumnja u ‘investitora’.
Na kraju prevarant nestaje jer nema dovoljno gotovine da dalje vrti ovaj vrtuljak i naivci gube novce.
Sve to je primijenio i Madoff, radeći u vremenima ekonomske krize devedesetih, sve do globalne financijske krize i napada na Ameriku u rujnu 2001. Kada je buknula kriza nakon sloma Lehman Brothersa sve je krenulo po zlu i razotkrilo se da Madoff nije vodio profitabilnu operaciju, već da je sve bila laž.
Policija je reagirala i sporni financijaš uhapšen je u svom luksuznom stanu na Manhattanu.
Iza sebe je ostavio očajne ljude koji su izgubili bogatstva, a gubici su iznosili 64,8 milijardi dolara.
Nesretnici koji su vjerovali Madoffu bili su na rubu očaja, dvojica od njih odmah su izvršiuli samoubojstva, a infarkt je doživio i sam Madoff kada je počeo proces protiv njega.
Investitori su tvrdili da su ostali bez imovine, stanova i kuća, a Madoffa je pogodila i obiteljska tragedija. Sin Mark počinio je samoubojstvo 11. prosinca 2010, a mediji su pisali da je bio izmanipuliran od strane oca.
Prije nego što se ubio Mark je napisao svom odvjetniku ”nitko ne želi vjerovati u istinu, molim te pobrini se za moju obitelj”.
Madoffov brat Peter priznao je krivnju i kao odvjetnik bio je svjestan da ga zbog mnogih prekršaja, od prijevara i neplaćanja poreza čeka visoka kazna.
Prodavši svoju imovinu pokušao je investitorima vratiti novac, a na kraju je osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.
Mlađi Madoffov sin Andrew umro je u četrdeset i osmoj godini od raka, a stres je očito bio okidač da se bolest proširi.
U prevaru su bili uključeni mnogi, pa čak i bankari. Neki su tvrdi da nisu znali što se događa, neki su priznali samo dio krivice.
Svi su oni novac dostavljali Madoffu, a na kraju je došao bolni stečaj i sudske tužbe u kojima su prevareni tražili svoj novac natrag. Naravno, većina ga nije dobila jer novca više nije bilo, a svoj posao nije odradila ni Komisija za vrijednosne papire i burze kako treba.
Kao i svi prevaranti Madoff je bio uvjerljiv. Njegovi su roditelji bili doseljenici iz istočne Europe i odrastao je u blizini međunarodne zračne luke John F. Kennedy. Oženio je Ruth Alpern, čiji je otac imao malu računovodstvenu firmu, da bi 1960. godine diplomirao na Sveučilištu Hofstra na Long Islandu.
Već je u to vrijeme registrirao brokersku firmu i imao na računu manju količinu novca nakon što je radio u spasilačkoj službi. Počeo je trgovati dionicama i šezdesetih i sedamdesetim mu je čak i išlo. Nije bio među velikim igračima na Wall Streetu, ali dovoljno jak da stekne ugled među prijateljima. Upravo je njih prve nagovarao da krenu u ‘investiranje’.
Kada se obiteljskom poslu pridružio i Peter sve je krenulo još bolje.
Madoff se pojavio kao velika nada Wall Streeta. Njegovi su suradnici izbjegavali propise, pa se u jednom trenutku na računu firme našlo 500 milijuna dolara od klijenata koji su mislili da se novac ulaže dalje.
Počela je komplicirana operacija koju teško mogu razumjeti oni koji sa tom vrstom posla nemaju veze, ali očito je Madoff sve dobro proučio. Njegova kućna radinost funkcionirala je besprijekorno.
Obećavao je brda i doline, sjajnu zaradu, a naivni su klijenti vjerovali. Opojni miris novca očito je bio jači od razuma. Njegova legitimna tvrtka nije baš bajno poslovala, ali je gubitke pokrivao novcem koji je dobivao od lakovjernih ulagača.
Madoffi su solidno živjeli, a kako se bogatstvo povećavalo raskoš je sve više kucala na njihova vrata.
Imali su dvoetažni penthouse na istočnoj strani Manhattana, kuću na plaži na Long Islandu, ljetnikovac u Palm Beachu i stan na jugu Francuske. Na kraju su došli i brodovi i avioni, a Madoff je bio široke ruke kao filantrop, koji je davao poklone sveučilištima za istraživanja vezanim za borbu protiv raka.
Postao je ugledni financijaš, član raznih odbora i sve se to raspalo doslovno preko noći.
Od čovjeka koji obećava bogatstvo postao je najomraženiji Amerikanac. Na početku suđenja nosio je pancirku, bojeći se da ga netko ne ubije. Sudnica je bila prepuna njegovih žrtava, da bi na kraju rekao ”odgovoran sam za veliku patnju i bol, to razumijem”.
”Ostavio sam nasljeđe srama, kako su naglasile neke od mojih žrtava, svojoj obitelji i mojim unucima”. Od bogatstva više nije ostalo ništa, jer je vlada tražila da se sve proda kako bi se vratio novac žrtvama. Nikada nije do kraja razjašnjeno koliku su štetu pretpili ‘investitori’, baratalo se milijardama.
Začudo, čak 14,4 milijarde dolara uspjelo se namaknuti i vratiti ljudima, kako bi se izbjegle dodatne tužbe.
Ali, to nije bilo ni približno ciframa koje su završile kod Madoffa. Kada mu se sudilo žrtve su u emotivnim nastupima pred sudom iznosili detalje i opisivali što su sve prošli, a Madoff je samo šutio i ispod oka gledao u ljude koje je prevario.
Njegov odvjetnik reći će da je do kraja života živio sa krivnjom i kajanjem zbog svojih zločina. ”Bio je nježan i intelektualan, Bernie nikako nije bio savršen, ali to jest”.
Velika svjetska kriza potaknula je lakovjerne investitore da povuku svoj novac, oko 7 milijardi dolara, a njega naprosto nije bilo.
I tako je sve puklo, a sličnih smo se priča naslušali već i prije ove. Madoff je sve priznao sinovima, a oni su otišli na policiju.
”Mislili smo da je Bog, vjerovali smo mu”, rekao je Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade čija je fondacija izgubila 15,2 milijuna dolara. A Madoff je priznao da je znao da će doći dan kada će sve pasti u vodu. ”Shvatio sam da će moje uhićenje i ovaj dan neizbježno doći”.
I došao je. Sudac koji je prošle godine odbio molbu za prijevremeno puštanje na slobodu napisao je u obrazloženju da vjeruje kako se Madoff nikada nije istinski kajao. ”Bilo mu je samo žao što se našao u ovakvoj situaciji”.
Supruga kojoj se nije sudilo nije se razvela, ali je rekla da joj suprug ne nedostaje.
”Negativac svega ovoga je iza rešetaka”. Za CBS je priznala da je razmišljala o samoubojstvu.
Ostala je bez bogatstva, bez dvojice sinova i bez supruga prevaranta.
Madoffov brat Peter pušten je nakon devet godina provedenih u zatvoru.
Sada više nema ni prevaranta stoljeća.