Otkriće o kojem piše Wall Street Journal da je troje istraživača s kineskog Instituta za virusologiju Wuhan zatražilo pomoć u bolnici nekoliko mjeseci prije nego što je službeno ‘krenula’ epidemija u Kini baca sasvim novo svjetlo na virus koji je poharao svijet.
Potvrđuje se i tvrdnja američkih obavještajaca da je virus ipak nastao u laboratoriju i od tamo se proširio po Kini, a onda i po cijelome svijetu.
Odmah kako je u Americi objavljena ova vijest koju su prenijeli svi svjetski mediji, reagirao je i dr. Anthony Fauci, najveći stručnjak kada je riječ o virusima, koji je svoje znanstvene ‘usluge’ pružao i bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, kao i sadašnjem Joe Bidenu.
”Još uvijek ima puno oblaka oko porijekla covida-19, ali više nisam siguran da se virus prirodno razvio≥ Nisam uvjeren u to, mislim da je potrebno nastaviti istraživanja što se dogodilo u Kini.
Jedino tako ćemo biti sigurni odakle virus i kako se uspio tako brzo proširiti po svijetu”.
Fauci kaže da je naravno moguće da je virus od životinja prešao na ljude, kako se do sada tvrdilo, ali da nije isključeno ni da je ‘proizveden’ u laboratoriju.
”Moramo to definitivno saznati i zalažem se za nastavak istrage. Nemam doduše nikakva saznanja što su Kinezi mogli učiniti, ali baš zato je potrebno nastaviti s istragom”.
Poziv za nastavak neovisne istrage objavila je i Bijela kuća, a republikanci su objavili svoje izvješće u kojem se tvrdi da postoji sigurna veza između virusa i kineskog laboratorija. Uostalom, to se tvrdilo i za vrijeme Trumpove administracije, ali nikada do kraja zbog opstrukcije Kineza nije provedena transparentna istraga.
Zato je sada Bijela kuća pozvala kinesku vlast da surađuje s međunarodnom zajednicom, a ponovljeno je da je Biden u više navrata tražio od kineskog predsjednika Xi Jinpenga da surađuje.
”Sigurni smo da od početka nisu bili transparentni”, poručeno je iz Bijele kuće.
Da se u pozadini krije još mnogo tajni ukazuju i podaci da su Amerikanci sudjelovali u financiranju kineskog instituta.
Naime, još prije sedam godina pokrenuto je istraživanje ”Razumijevanje rizika od pojave koronavirusa kod šišmiša” i u sklopu tog projekta odobrena su američka sredstva z IUnstitut u Wuhanu.
Riječ je o 3,3 milijuna dolara, a trebalo je istražiti može li se virus sa šišmiša prenijeti na ljude. Potpora je ukinuta tek 2020. godine, a do tada su stotine tisuća dolara iz Amerike otišle kineskom laboratoriju.
A sada šok. Američki mediji, od Fox Newsa nadalje ovih dana dobivaju povjerljive informacije koje ukazuju da je kineski laboratorij mjesto odakle je virus krenuo na put po svijetu.
Tvrdi se da Kina ima niz problema sa istraživanjima i zaštitom i da nije prvi put da je nešto ‘iscurilo’ iz laboratorija.
Riječ je o opasnim istraživanjima, a sada treba istražiti kakva je bila sudbina troje zaraženih iz laboratorija koji su bili hospitalizirani mnogo prije nego što se virus, navodno, po prvi put pojavio na tržnici za morske plodove.
I dok je Trump stalno govorio o ‘kineskom virusu’, Bidenova administracija želi pomno sve istražiti i više se ništa ne propušta slučaju. Poznato je da su Kinezi u velikoj mjeri opstruirali istragu koju je povela Svjetska zdravstvena organizacija i da eksperti nisu mogli doći do svih relevantnih dokaza.
Zato je i istraga otišla u slijepu ulicu, a na kraju ništa posebno nije zaključeno. Amerikanci sada žele u potpunosti demantirati da su financirali i kineski laboratorij, a sva dosadašnja saznanja o porijeklu virusa proglašena su nepotpunim.
I Svjetska zdravstvena organizacija će nastaviti s istraživanjem u suradnji s američkom vladom.
Skepsu prema dosad urađenom od strane SZO iskazale su mnoge zemlje, od Norveške, Kanade do Velike Britanije i svi smatraju da istraga nije bila sveobuhvatna.
Tako padaju polako u vodu i tvrdnje kineskih vlasti da je prvi pacijent otkriven 8. prosinca 2019. godine u Wuhanu, što su američki obavještajci smatrali lažnom tvrdnjom. Kinezi nisu dopustili istražiteljima SZO ni pristup onima koji u Kini raspolažu drukčijim informacijama od zvaničnih, što sve ukazuje da postoji opravdana sumnja da je virus ipak nastao u laboratoriju i greškom se proširio prvo po Wuhanu, a zatim i u svijetu.
I dok pravu istinu još uvijek ne znamo virus i dalje prijeti svijetu. U Europi je trenutačno mnogo bolja situacija, ali u Japanu gdje bi se trebale održati Olimpijske igre sve je gore.
U Osaki puca zdravstveni sustav, oboljelih je sve više i četvrti val vodi prema katastrofi.
Strašno je stanje i u Indiji, a bolje vijesti stižu iz Amerike i Latinske Amerike gdje se situacija normalizira.