Desetak dana poslije smrti Milana Bandića čini se da dileme više nema i da će u ime njegove stranke u bitku za gradonačelnicu ući Jelena Pavičić Vukičević.
U krugu onih koji će biti u njenom timu su i agilni pročelnik i bliski suradnik bivšeg gradonačelnika Ivica Lovrić, kao i Bandićev prijatelj, ugledni profesor Ljubo Jurčić.
Stranačka tijela sljedećih će dana kompletirati liste, ali kako se sada čini više uopće nema dileme da će na izbore Jelena Pavičić Vukičević, koja je pune 24 godine blisko surađivala sa Bandićem.
To će bez sumnje poremetiti planove svih onih koji su do sada izrazili želju da se kandidiraju na zagrebačkim izborima, jer je riječ o vrhunskoj stručnjakinji koja Zagreb poznaje u dušu. Za razliku od većine kandidata koji nemaju nikakvo iskustvo u vođenju grada, niti kompleksnim poslovima koji to zahtjevaju, Pavičić Vukičević itekako dobro poznaje sve komplicirane mehanizme potrebne za gradonačelničku funkciju.
Rođena je 1975. godine u Zagrebu, gdje je završila i Filozofski fakultet, smjer komparativne književnosti i kroatistike.
Ima i izuzetno dugo političko iskustvo, a na listi SDP-a bila je izabrana i u Hrvatski sabor u prvoj izbornoj jedinici gdje je bila članica dva saborska odbora.
Odmah nakon fakulteta radila je u leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u redakciji Hrvatskog biografskog leksikona, a od 2000. do 2003. bila je tajnica gradske organizacije SDP-a. Od tamo je i krenula suradnja s Bandićem, novom nadom esdepeovaca iz vremena Ivice Račana.
Aktivnost u gradu Zagrebu počela je 2005. godine kada je postala gradska zastupnica u Zagrebačkoj skupštini i predsjednica kluba SDP-a i koalicijskog kluba SDP-HSS-HSU.
A od tada su se redale funkcije unutar gradske hijerarhije, pa je Pavičić Vukičević bila i pročelnica gradskog ureda za obrzzovanje, kulturu i sport, ali je nastavila i političku aktivnost u sklopu europskih institucija, kao član hrvatskog izaslanstva na Odboru regija u Europskom parlamentu i član hrvatske delegacije u Odboru regija.
Iako je smrt Milana Bandića izazvala šok među njegovim suradnicima nisu imali mnogo vremena da se od toga oporave. Iza kulisa javnosti održavaju se brojni sastanci najuglednijih članova stranke koji traže rješenje da se nastavi sa radom.
Nitko u niti jednom trenutku nije razmišljao da nakon Bandića stranka jednostavno prestane sa radom i tražilo se i traži najbolje rješenje za izbore, a to je svakako Bandićeva zamjenica koja će do izbora obnašati i dužnost gradonačelnice.
U izbornu trku Jelena Pavičić Vukičević ulazi tako sa izglednim šansama, jer ima znatno veće kvalifikacije od mnogih protukandidata.
Ulazi i sa ‘sigurnim’ Bandićevim glasovima, a uvijek se baratalo da je to više od 100.000 Zagrepčana. Kako kandidati velikih stranaka nisu do sada pokazali ‘tešku artiljeriju’, niti ponudili programe koji bi privukli veći broj građana, za pretpostaviti je da će Jelena Pavičić Vukičević imati i oslobođen prostor za nove glasače.
Lokalni izboriu uvijek su posve drukčiji od parlamentarnih, tu nema mnogo ideologije, kao ni stranačkog prepucavanja koje može donijeti korist.
Građani uvijek procjenjuju što je za njih najbolje, a to je ujedno bio i recept Milana Bandića po kojem je dobio šest mandata.
Svakako da je u ovih dvadeset godina došlo i do zasićenja na jednoj i drugoj strani, ali Bandićeve šanse za sedmi mandat svakako nisu bile zanemarive. Sve ono što mu sada stavljaju pod nos protukandidati lako bi karizmatski gradonačelnik pobio, jer građani Zagreba znaju što je sve učinjeno u gradu.
A za razliku od Bandićeve taktike koja je bila na svakim izborima, gdje se nikoga nije vrijeđalo ni omalovažavalo, ovi izbori puni su toga, pa i prijetnji da će se odstupiti od nekih osnovnih postulata koje je Bandić imao u vođenju grada.
A to je prije svega bilo stvaranje uvjeta da se pomogne najsiromašnijima i da sustav bude prilagođen potrebama onih koji sami nisu u stanju osigurati si visoki standard.
Sa tim kapitalom na izbore će ući i Jelena Pavičić Vukičević.
Nije opterećena ni svime onim što je Bandić nosio na leđima, nema iza nje nikakvih afera, a istovremeno je upoznata sa svime što Zagrebu treba da se dalje razvija. Populistički se sada baca blato na bivšeg gradonačelnika, ali se istovremeno zaboravlja sve što je učinio da Zagreb postane prava europska metropola.
Veliki doprinos tome dala je baš Jelena Pavičić Vukičević, a njeni suradnici kažu da posjeduje karakteristike modernog političara, ono što se za Bandića često nije moglo reći.
Bandićeva stranka dobila je veliko pojačanje i u Ljubi Jurčiću, koji također ima političko iskustvo, a bez sumnje je jedan od onih ljudi koji realno sagledavaju stvari.
Do sada dr. Jurčić nije dobro prolazio na izborima, ali uvijek su to bile i posebne okolnosti u kojima je išao na izbore.
Pogotovo u vrijeme kada se radio eksperiment za premijersko mjesto između njega i Zorana Milanovića. Kasnije, kada Jurčić nije uspio ni na predsjedničkim izborima u svibnju 2011. godine napustio je SDP, ali je svo vrijeme ostao blizu ili oko politike.
Mnogi nisu znali da je bio u bliskim prijateljskim odnosima s Bandićem još iz vremena mladosti, a njegov emotivni govor na sprovodu pokazao je upravu tu realnost koju profesor Jurčić ima i koja bi sada, Bandićevoj stranci poslije Bandića, itekako trebala.
Tu je i Ivica Lovrić, izuzetni operativac i čovjek koji poznaje grad i njegovo funkcioniranje u detalje.
On je u političkom smislu žešći od dr. Jurčića i gotovo je sigurno da će buduća stranka u Lovriću imati jaku i kvalitetnu bazu. Jedan je od onih koji konkretno rješavaju probleme u Zagrebu, bez mnogo priče, ali i čovjek koji poznaje sustav i način funkcioniranja tako kompliciranog organizma kao što je glavni hrvatski grad.